Skuteczne tabletki na odchudzanie
Najwyżej w rankingach skuteczności.
Skuteczne i polecane przez dietetyków
dieta.edu.pl/SKUTECZNY-LEK
dobre tabletki na odchudzanie

Dieta Dukana – znana również jako dieta proteinowa lub białkowa – jest jedną z najpopularniejszych i najskuteczniejszych diet na świecie. Opracowana została przez doktora Pierra Dukana, który na podstawie wieloletnich badań nad otyłością, stworzył program żywieniowy, mający być nie tylko dietą, lecz sposobem na życie, umożliwiającym zrzucenie zbędnych kilogramów oraz utrzymanie prawidłowej wagi ciała bez efektu jo-jo. Program ten określany jest mianem planu protal i składa się z czterech etapów. Dieta Dukana pozwala na utratę 15 kilogramów w trzy miesiące bez uczucia głodu i zmęczenia.

dieta dukana

Podstawowe założenia diety Dukana:

1. podstawę diety stanowią tzw. „czyste proteiny”, które przyspieszaną przemianę materii i które można odnaleźć w chudym mięsie, chudych wędlinach, odtłuszczonym nabiale, rybach, drobiu bez skórki, podrobach, jajach i owocach morza;

2. dieta nie wymaga liczenia kalorii i ważenia każdej porcji;

3. nie powinny stosować jej osoby, mające problemy z nerkami, wątrobą i chorujące na cukrzycę;

4. codziennie należy wypijać co najmniej półtora litra wody mineralnej niegazowanej;

5. codziennie należy spożyć trzy łyżki otrąb;

6. należy stosować jak najmniej soli i wyeliminować cukier, zastępując go słodzikiem.

Fazy w diecie Dukana:

Faza I – uderzeniowa – powinna trwać 5-9 dni – umożliwia ona szybkie wprowadzenie do planu protal i w czasie jej trwania można jeść wyłącznie następujące produkty, łącząc je ze sobą w dowolny sposób:

– chude mięso: cielęcina, konina, wołowina z wyjątkiem antrykotu i rozbratla z kością, wszystko na grillu lub pieczone w piekarniku bez dodatku tłuszczu,

– podroby: wątroba, cynadry, ozór cielęcy lub wołowy (czubek),

– wszystkie ryby, tłuste, chude, o białej lub niebieskiej skórze, surowe, pieczone, wędzone lub gotowane,

– owoce morza (skorupiaki i mięczaki),

– drób oprócz kaczki i bez skóry,

– chuda szynka, chude wędliny z indyka, kurczaka lub wieprzowe,

– jaja,

– chude produkty nabiałowe (chude mleko, chudy biały ser, chudy serek wiejski, jogurty naturalne i aromatyzowane słodzikiem bez tłuszczu, serki homogenizowane bez tłuszczu).

– środki wspomagające : kawa, herbata, herbatki ziołowe, ocet winny, zioła, przyprawy, korniszony, cytryna (nie jako napój), sól i musztarda.

– otręby owsiane lub pszenne do 2 łyżek na dobę

Faza II – naprzemienna kuracja proteinowa – długość jej trwania zależna jest od wagi ciała i powinna trwać do osiągnięta właściwej wagi. W fazie tej należy stosować naprzemiennie dietę czysto proteinową i proteinową łączoną z surowymi bądź gotowanymi warzywami.

Warzywa dozwolone w II fazie: bakłażan, biała kapusta, brokuł, brukselka, cebula, cykoria, cukinia, dyni, fasolka szparagowa, ogórek, papryka, pomidory, rzodkiewka, sałata, szpinak, soja

Warzywa zabronione w II fazie: awokado, biała fasola, bób, ciecierzyca, groch, kukurydza, ryż, zielony groszek, ziemniaki.

Faza III – utrwalania osiągniętej wagi – jej długość zależy od ilości utraconych kilogramów – na każdy utracony kilogram przypada 10 dni.

Do produktów z I i II fazy można dołączyć:

– jedną porcję owoców dziennie (za wyjątkiem bananów, czereśni, orzechów, pistacji, rodzynek);

– dziennie można zjeść 2 kromki pełnoziarnistego;

– 40 gram sera żółtego dziennie;

– 2 porcje produktów skrobiowych tygodniowo.

W fazie III w ciągu tygodnia obowiązkowo musi być jeden dzień ścisłej diety proteinowej.

Faza IV – stabilizacji – trwa po zakończeniu fazy III do końca życia. W każdy czwartek należy jeść wyłącznie produkty ze ścisłej diety proteinowej, czyli wskazane w fazie uderzeniowej.

Dieta Dukana jest niezwykle skuteczna i pozwala na utrzymanie stabilnej wagi ciała.

Podobne diety