Skuteczne tabletki na odchudzanie
Najwyżej w rankingach skuteczności.
Skuteczne i polecane przez dietetyków
dieta.edu.pl/SKUTECZNY-LEK
dobre tabletki na odchudzanie

Dieta kapuściana – określana również jako dieta szwedzka, kalifornijska bądź też kanadyjska – zaliczana jest do grupy diet błyskawicznych i umożliwia szybką utratę zbędnych kilogramów. Opracowana została na potrzeby menu szpitalnego dla osób cierpiących na dolegliwości kardiologiczne. Powinna trwać maksymalnie siedem dni, w czasie których można schudnąć od 4 do 8 kilogramów.

dieta kapuściana

Podstawę diety stanowi zupa, przygotowana według następującego przepisu:

– główka kapusty włoskiej,

– 6 cebul, najlepiej ze szczypiorem,

– 2 zielone papryki,

– 6-12 pomidorów lub 2 puszki pomidorów – może być również koncentrat pomidorowy,

– pęczek selera naciowego,

– przyprawy: pieprz, pietruszka, curry, koper, bazylia, czosnek, estragon.

Warzywa należy pokroić i zalać gotowaną wodą, a następnie gotować, aż wszystkie warzywa będą miękkie. Do zupy nie można dodawać soli, tłuszczu ani bulionów. Porcja zupy powinna wystarczyć na około tydzień – przechowujemy ją w lodówce, podgrzewając porcje do codziennych posiłków.

Założenia diety kapuścianej:

1. im więcej każdego dnia zjadamy zupy kapuścianej, tym więcej tracimy na wadze;

2. każdego dnia należy wypić co najmniej dwa litry niegazowanej wody mineralnej;

3. doskonałym uzupełnieniem diety jest aktywność fizyczna, przyspieszająca spalanie tkanki tłuszczowej – w diecie kapuścianej jest to szczególnie ważne, ponieważ spadek wagi odbywa się przede wszystkim przez usuwanie wody z organizmu;

4. z jadłospisu należy wyeliminować alkohol, chleb, produkty mączne oraz sól.

Przykładowy jadłospis w diecie kapuścianej na siedem dni:

Dzień 1 – zupa kapuściana, owoce (z wyjątkiem bananów), około dwóch litrów niegazowanej wody mineralnej.

Dzień 2 – zupa kapuściana, świeże warzywa (z wyjątkiem groszku, kukurydzy, fasoli), 2 ziemniaki z mundurkach z dodatkiem odrobiny masła.

Dzień 3 – zupa kapuściana, owoce i warzywa (z wyjątkiem ziemniaków i bananów).

Dzień 4 – zupa kapuściana, 4-5 bananów, około 2 litry odtłuszczonego mleka.

Dzień 5 – zupa kapuściana, 200 gram gotowanej wołowiny lub piersi z kurczaka, 6 pomidorów.

Dzień 6 – zupa kapuściana, 200 gram ryby bądź indyka, zielone warzywa.

Dzień 7 – zupa kapuściana, kasza gryczana, warzywa.

Dieta kapuściana jest skuteczna, lecz ze względu na brak w jadłospisie wapnia, białka, żelaza, magnezu oraz węglowodanów, może powodować zaburzenia rytmu serca i krążenia. Po jej zakończeniu należy zmienić złe nawyki żywieniowe poprzez wprowadzenie do jadłospisu potraw o obniżonej kaloryczności.

Podobne diety